Varför är indisk mat så god?

Vad är det dock som gör att den indiska maten är så god och omtyckt hos så pass många? Om detta har det forskats och vad studien kommit fram till kan du läsa vidare om nedan. 

Indisk grytaI dag skriver vi om det färgstarka och vilda landet Indien, med sina värme- och nederbördsrekord men kanske framförallt om deras världskända och älskade matkultur. Vi tipsar även om fyra olika enkla vardagsrätter att tillaga om man vill äta indiskt mitt i veckan.

Nyligen kunde vi i en artikel i Dagens Nyheter läsa om hur det varit regnrekord i Indien, närmare bestämt i Chennai i delstaten Tamil Nadu. En monsun som både var ovanligt sen och ovanligt rik på vatten. Förutom att Indien är ett land som ofta utsätts för allt från översvämningar till extrem hetta har det en matkultur som är rikare än de flesta – när det kommer till smaker och styrka. I Sverige är indiska restauranger en vanlig syn och en sådan finns i nästan varje gathörn i en större stads centrala delar. För att starta en egen indisk restaurang krävs förutom restaurangutrustning kanske också en och annan kunskap inom maten, som är så god.

Svaret på gåtan är här

kryddor matI Metro kan vi vidare läsa om varför den indiska maten är så vida omtyckt runt om i världen. Det har nämligen forskats på ämnet, och hela 2 500 recept har analyserats ner på basal molekylnivå för att nå svaret på gåtan. Det är så att det indiska köket använder kryddor på ett helt annat sätt än traditionell västerländsk matlagning. Med mustiga grytor och starka kryddblandningar har matkulturen totalt omfamnats av de flesta andra länder. Det är så att i det västerländska köket är det populärt att använda ingredienser vars smaksättningar överlappar varandra med tanken att liknande smaker går bra ihop. I Indiska köket däremot är det tvärtom, ingredienser vars smaksättningar inte överlappar varandra särskilt mycket – det som gör det gott är alltså att man använder smaker med mycket kontraster för att skapa en smakupplevelse som skiljer sig från maten här i väst. De vanligaste ingredienserna i det indiska köket är vidare:

  • Cayenne och chili
  • Grön paprika och vitlök
  • Koriander och kanel
  • Garam masala och okra
  • Lime och senapsfrön
  • Linser och kardemumma
  • Gurkmeja och spiskummin
  • Kokosmjölk och ingefära

I Svenska Dagbladet kan vi vidare läsa om fyra olika rätter som är indiska och perfekta för just vardagen. En av rätterna är Daal, en indiska soppgryta med röda linser, kokosmjölk, koriander och givetvis klassiska indiska kryddan spiskummin samt ingefära. Andra recept är bland annat kumminstekt potatis och blomkål serverad med färsk koriander. De två sista recepten i artikeln är en enkel risrätt med linser och grönsaker samt Saag Paneer – en slags spenatgryta med garam masala, vispgrädde, ost och chilifrukt. Givetvis slänger man i en hel del vitlöksklyftor också.

Sedan är det vidare att experimentera själv med rätter och smaker för att lära sig hur man får fram just det resultat som man önskar. Det gäller att våga smaka av och ändra om något inte blev exakt på det sätt som en önskade sig. Ät mer indiskt!