Det bangladeshiska köket

Det är stor skillnad på den mat som serveras i Indien, och de rätter som serveras på indiska restauranger i Sverige. Detta beror delvis på att många indiska restauranger i vårt land drivs av kockar från Bangladesh. Men hur ser då matkulturen ut i Bangladesh?

Även om många indiska restauranger i Sverige drivs av bangladeshier så är kunskapen av bangladeshisk mat låg. Precis som i Indien är den regionala variationen stor, om än inte lika stor som i grannlandet som nästan omger Bangladesh nästan helt och hållet.

Bilimbi från BangladeshEn annan likhet mellan matkulturen i Bangladesh och i Indien är att baljväxter som linser och ärtor ofta används, och att man i båda länderna smaksätter maten med kryddor som gurkmeja, koriander och spiskummin. Det finns också en populär kryddblandning: pach poron, som innehåller svartkummin, bockhornsklöver, spiskummin och svart senapsfrö. Till skillnad från i Indien används ofta lök och vitlök i maten, och fisk är vanligare än i Indien, eftersom Gangesdeltat upptar en stor del av landets yta.

Den viktigaste skillnaden mellan maten i Indien och i Bangladesh kan troligen härledas till religionen. Eftersom majoriteten av Bangladeshs invånare är muslimer finns inte samma motstånd mot att äta kött, framför allt inte mot nötkött. Detta märks i matlagningen, men eftersom en stor del av landets befolkning lever i fattigdom är kött ändå ganska ovanligt på de flesta middagsbord.

Några rätter

  • Macher jhol- en gryta på fisk, potatis och tomat som smaksätts med lök, vitlök, ingefära och gurkmeja.
  • Bhaji – den bangladeshiska varianten av pakoras, grönsaker som doppas i en smet gjord på kikärtsmjöl och sedan friteras.
  • Luchi – ett friterat vetebröd som serveras till många rätter.
  • Malapua – en sorts friterade kokospannkakor, som ofta säljs i samband med religiösa högtider och festivaler. De äts bl.a. under ramadan.
  • Panta bhat – kallt, jäst ris, yoghurt, salt och smaksättningar som stekt lök eller mynta. Denna rätt är populär under de varmaste månaderna.