Hurry och laga med curry!

Indien är ett land där det inte bara handlar om olika religioner och Bollywood. Det är ett land som har så mycket mer att erbjuda och då särskilt inom sin matkultur. Kanske du känner igen rätter som Tandoori, Korma, Dahl, Naan och Paneer? I indisk matlagning finns det något för alla smaklökar.

Curry, inte bara 1 krydda

Visste du om att curry eller som det heter på Indiska, masala, inte bara är 1 krydda? Curry innehåller ett flertal olika kryddblandningar, nästan tjugo olika. Den gula och orange liknande färgen som curryn har får blandningen av gurkmeja. De övriga kryddor som ingår i den är ofta ingefära, kanel, kardemumma, spiskummin, koriander m.f. Curryn passar perfekt för att laga underbara och mustiga rätter. En gryta som har fått koka länge med mört kött tex lamm, både doftar och smakar ljuvligt.

Du kan idag få tag på curry i de flesta välsorterade matvarubutiker. Eller varför inte briljera i köket och gör din egen curryblandning? Att laga indiskt behöver inte vara svårt och de flesta indiska rätter sköter sig själv på spisen.

Enkla indiska rätter:

• Korma – Korma tillagas antingen med kött eller grönsaker. Fräs ihop kryddor som ingefära, garam masala och paprika pulver. Det finns även färdig kormabas att köpa i butiker. Låt sedan kryddorna kokas med vanlig grädde, kokosmjölk eller yoghurt. Såsen blir härligt tjock. Servera med ris och naanbröd.
• Tandoori kyckling – Här marinerar du kycklingen i tandoori masala blandning och yoghurt. För bästa resultat låt kycklingen marineras under natten. Godast är att sedan grilla kycklingen i ugn. Servera med nannbröd och/eller ris.
• Chicken ticka masala- Snabblagad rätt med mycket djup och smak. Tillaga kycklingen ihop med ingefära, vitlök, lök och tikka masala kryddmix som finns att köpa. Häll över krossade tomater. Låt koka upp. Ta sedan bort kycklingen. I med yoghurt och grädde. Mixa till en jämn sås. Därefter lägg ner kycklingen igen och låt koka ytterligare några minuter. Ät ihop med naanbröd eller ris.
• Palak paneer – En riktigt god rätt som görs på paneer ( en färskost) och spenat. Fräs lök och vitlök ihop med tomatpuré och garam masala. I med krossade tomater och grädde. Koka upp. Sedan i med spenat och paneer. Gott att äta ihop med ris.
Tips

Servera gärna svalkande raita till de indiska rätterna. Raita är en yoghurtsås. Smaksätt yoghurt med mynta, spiskummin, koriander och honung.