Indiska och bengaliska rätter som aldrig är fel

Trenden med indisk och bengalisk mat har slagit stort – inte minst i Stockholm. Det är två kök som är väldigt lika och samtidigt kompenserar varandra väl. Vill man laga maten själv är det inte alltför svårt. Men orkar man inte orkar laga själv eller söker inspiration kan man gå ut och äta. Ett tips är den indisk/bengaliska restaurangfamiljen Shanti har nyligen öppnat sitt fjärde och femte ställe i Stockholms innerstad.

Vill man laga maten är det främst träning och ett skarpt smaksinne som krävs för att lyckas. Rätternas i sig är i regel ganska enkla, men det gäller att få till exakt rätt balans för att göra de indiska och bengaliska köken rättvisa. Smakerna ska vara rena, men samtidigt kraftfulla i sin komposition. De ska inte ta ut varandra, utan framhäva varandra så man i matens smakexplosion ska kunna urskilja vad den faktiskt innehåller.

Några klassiska rätter att laga hemma

Oavsett om man är nybörjare eller proffs finns det några indiska och bengaliska rätter som aldrig är fel. Från det indiska och bengaliska köket måste man testa att laga till Korma, Tikka Masala, Tandoori, Linsgryta med kokosmjölk, Kikärtsgryta med kanel, kardemumma och curry, Bengaliska pannbiffar och Raita-sås med mynta. Njut av de starka rätterna tillsammans med törstsläckande dryck, läs mer.

Restaurang i Vasastan som gör succé

Nya Shanti i Vasastan har fått mycket goda recensioner från håll och kanter. Menyn är välkomponerad och både lokal och service håller måttet. Såhär skriver Allt om Stockholms smakråd om deras första besök på restaurangen:

 

”Redan efter första tuggan är våra smaklökar charmade och restaurangen tre framtida stammisar rikare. Hur kan till synes vanliga Tandoorikycklinglår ge gommen en odyssé av välbefinnande?”