Prova att laga indisk mat

Chicken Tikka Masala, Tandoori, Naan och Palak Paneer. Det finns många indiska maträtter som blivit en del av vokabuläret även här i Europa. I den här artikeln kan du läsa om några klassiska indiska maträtter, vilken typ av kött som typiskt används i indisk mat och andra faktorer som gör landets kokkonst så säregen.

En fläskytterfilé är inte bara en av de godaste köttbitarna du kan äta, det är också ett väldigt användbart kött som går att variera enormt. Det kan stekas som det är, grillas, eller varför inte ingå som central del i någon indisk maträtt? Nybergs Deli är ett av alla ställen på nätet där du kan hitta recept fläskytterfile, i den här artikeln kan du läsa vidare om den indiska kokkonsten. Vad som gör den indiska kokkonsten så speciellt och vilka typer av kött de använder, förutom fläskytterfilé.

Indisk kokkonst är unik

Många av de rätter du hittar på indiska restauranger i Sverige är egentligen inte indisk utan består av en sammanblandning av olika matkulturer. En del av dem uppfanns så sent som på 1960-talet på indiska restauranger i Storbritannien i försök att skapa indisk-inspirerade rätter som skulle appellera till en europeisk publik.

Många skulle säga att det indiska köket representerar världens bästa matlagning. Indian Institute for Technology undersökte fler än 2000 recept för indisk mat i syfte att försöka utröna vad som gör landets matkultur så speciell, och omtyckt. Undersökningen landade i slutsatsen att den indiska matkulturen består av rätter vars ingredienser i liten grad överlappar med varandra kemiskt. Inom många andra matkulturer lagas maten med ingredienser som i hög utsträckning kan påminna om varandra, men inte i det indiska köket.

Smaken sitter i kryddblandningen

Garam Masala är en av de viktigaste indiska kryddblandningarna. Vanligtvis består den av en blandning av svartpeppar, nejlikor, kanel och kardemumma. Viktigast är att det finns en balans mellan dem, och de duktigaste indiska kockarna skapar sina egna blandningar och behåller dem för sig själva. För det mesta fungerar det dock bra med en ordinär curry- eller tandooriblandning som du kan köpa i asiatiska matbutiker för att få till en äkta indisk touch. Det vanligaste köttslaget i indisk kokkonst är kyckling följt av lamm och i vissa fall nöt-, get- eller fläskkött. Det viktigaste är dock vilken kryddning du använder dig av.

Glöm inte Naanbrödet

Det spelar egentligen ingen roll vilken indisk maträtt du lagar, det är alltid uppskattat om du kompletterar serveringen med det klassiska Naanbrödet. I Sverige känner vi Naanbrödet som det platta ovala bröd som används för att plocka upp maten. Faktum är dock att Naan från början är en term för alla slags olika bröd som härstammar från Centralasien. Naanbröd bakas typiskt sett på en blandning av vetemjöl och jäst, i de allra flesta fall innehåller det också yoghurt eller mjölk. För ett lite mer spännande Naanbröd kan du baka in vitlök eller någon annan krydda i degen.

Om du lagar kryddstark indisk mat till middagsbjudningen, kom även ihåg att servera yoghurt till! Lycka till!