Så kombinerar du rött vin till indisk mat

Att kombinera vin till indiskt brukar många säger inte går. Istället brukar man rekommendera öl, som indien är en känd producent av, men också fräscha yoghurtdrycker som Lassi. Det går faktiskt att kombinera vin till indiskt, men du måste ha i åtanke att vinet ofta förstärker det heta i den indiska maten. Välj därför ett murrigt, sött vin.

Indisk mat är som bekant kryddig. Spiskummin, svartpeppar, koriander. En vanlig missuppfattning är att kryddig mat är synonymt med stark mat, vilket inte nödvändigtvis behöver stämma. Traditionella indiska smaker är curry, saffran, spiskummin, koriander och kardemumma som man använder till allt från grillat kött, fisk, ost eller för att smaksätta ris. Många av rätterna passar bäst till goda röda viner.

Om du vill kombinera indisk mat med vin är det bra om du utgår från vilken typ av kryddning som rätten har. Är den het? Kanske söt? En del kokosgrytor är mycket söta. Systembolaget brukar vara en bra källa att inspireras av till olika kök i världen. Tänk på att de kan vara en aning konventionella, så följ inte deras förslag slaviskt!

Zinfandel, Shiraz och Grenache

Traditionellt brukar den indiska maten intas med öl. Indien är själv ett erkänt ölland eftersom det länge var en engelsk koloni dit man fraktade mycket starkt humlad öl. Humlen gjorde nämligen att deras ale höll bättre på båtresan, där av Indian Pale Ale, som är just en humlerik ale.

Vill du experimentera med vin till indisk mat är det bra om du tar hänsyn till att maten ofta är mycket kryddat. Det gör till exempel att det blir bäst om vinet inte är för torrt. Röda viner innehåller olika mycket tanniner, och du ska fråga efter ett vin som inte har så mycket tanniner i sig. Annars riskerar det att bli en obalanserad känsla i munnen. Såhär skriver vinjournalen.se:

Om du väljer ett ungt, dyrt vin från till exempel Bordeaux med cabernet sauvignon, cabernet franc eller merlot är chanserna stora att det kommer präglas av kraftiga tanniner. Detta för att de är gjorda för att lagras under några år då tanninerna har en konserverande effekt. När tanninerna ”frigörs” under lagringsprocessen blir vinet mjukare och mer balanserat. Däremot kan du hitta billigare Bordeauxviner som är mer fruktiga och mjuka och redo att drickas direkt. Dessa passar bättre till indisk mat med mycket kryddor.

Undvik också för hög alkoholhalt på vinet. Välj hellre ett lätt, lite sötare rödvin. Tänk också på att rött vin passar bra att kombinera med ost, som är ett vanligt inslag i indiska grytor. Viner som generellt funkar bra till indiskt är:

  • Zinfandel
  • Shiraz
  • Grenache
  • Pinot Noir

Läs mer om hur du kan kombinera det här! Fundera sedan på hur du skulle vilja kombinera ett vin med en indisk dessert. De är ofta mycket söta och innehåller frukter och nötter.