Ett storslaget indiskt bröllop

Sugen på att arrangera ett indisktinspirerat bröllop? Indiska bröllop kan skilja sig mycket beroende på vilken kultur paret tillhör. Eftersom Indien är ett av världens mest folkrika land finns det både många kulturer och religioner och allt sätter sin egen prägel på hur man firar ett äktenskap. Indiska bröllop är ofta stora och man bjuder gärna arbetskamrater, vänner och släktingar. I vissa fall kan bröllopet pågå i flera dagar!

När du ska förbereda inför ett stort bröllop finns det en massa saker du behöver planera. En sak som uppskattas mycket är glas med gravyr som du kan beställa på Calligraphen, det blir personligt och roligt för alla deltagare och du kan sedan plocka fram glasen när ni firar årsdagen av ert bröllop – eller låta dem gå i arv! Mat går enklast att beställa via catering, speciellt om det är så att du planerar för just det där pampiga indiska bröllopet dit alla är välkomna att delta.

Du kan även leka med val av brudklänning och inspirerad av de vackra dräkter man gifter sig i om man har ett mer traditionellt hinduiskt bröllop. Kristna indiska kvinnor väljer nämligen också att gifta sig i vita kläder med slöjor och allt det som vi är vana vid att se på svenska kristna bröllop.

Påkostade indiska bröllop

Att gifta sig i Indien är inte det billigaste. Man lägger stor vikt vid äktenskapet och vill arrangera en stor fest för brudparet, i en del kulturer är det inte heller ovanligt att bröllopsfesten varar i flera dagar och att familjerna lägger ut för mat och aktiviteter för alla dagarna som det ska firas på. Gästvänligheten är en viktig faktor och det är även en statusmarkör att visa hur mycket pengar man kan lägga ut på bröllopet.

Det är inte ovanligt att kvinnan förväntas ha en stor hemgift med sig till mannens familj, även om man ska komma ihåg att det är förbjudet enligt indisk lag att kräva det.

Massbröllop

I Indien arrangeras varje år massbröllop för indiska kvinnor. Den som betalar för arrangemanget är den rika affärsmannen Mahesh Savani. Både kristna, muslimer och hinduer kan delta i detta massbröllop som han arrangerar för att hjälpa kvinnorna som ofta inte har råd att sätta upp en vigsel om de saknar familj. Så många som 261 kvinnor deltog i år och du kan titta på de underbara bilderna från bröllopet här eller läsa om det i DN.

”Det stora, feta indiska bröllopet” är ett bevingat uttryck, och Isha Ambani – dotter till Indiens rikaste man – satte verkligen sin nivå på hur pråligt ett indiskt bröllop kan bli. Det blev ordentligt kändistätt med gäster som Beyoncé och familjevännen Hillary Clinton. Läs mer om denna toppfest i GP. Är du mer intresserad av att ha ett bröllop som osar lite indiskt räcker det kanske med att göra en fin indisk dukning och bjuda på indisk mat och indiska efterrätter. Det uppskattas ju så mycket även i Sverige eftersom fascinationen för Indien är stort här.