Rätter varje indisk restaurang måste ha

Indiska restauranger är ett populärt inslag i många svenska städer. Men vad för rätter brukar alltid finnas på menyn? Och vad kan du lära dig göra själv hemma?

Om du funderar på att starta en indisk restaurang behöver du tips och inspiration, men även rätt typ av inredning. Läs mer här för att hitta rätt för just din idé och ditt koncept.

Omtyckta indiska delikatesser

Chicken tikka masala, Palak paneer, naanbröd, listan på indisk mat som vi svenskar älskar är lång – Aftonbladet

Palak paneer är en vegetarisk rätt med ost, väldigt omtyckt och dessutom lätt att laga. I en artikel i Dagens Nyheter går det att få ännu en twist på denna klassiker, nämligen som Paneer tikka masala. Det är en vegovariant på chicken tikka masala, med bas på tomater, chili, nötter, paprika, spiskummin (såklart), koriander, ingefära och vitlök. Rätten är krämig och kryddig, en kombination många har en förkärlek för.

Kryddigt och välsmakande

Något annat som är riktigt gott att prova hemma, eller på restaurang – är indiska lamfärsbollar i kokos. I Expressen finns det ett recept som du kan prova. Det innehåller bland annat ingredienser som just lammfärs, kryddblandningen garam masala, paprikapulver, vitlök, hackad koriander, chutney av mango med kryddig smak, hackad färsk ingefära, gurkmeja och sultanrussin. Chilifrukten ska strimlas och strös över rätten när den är färdig, liksom koriander.

Blandningen av kryddor är hemligheten i indisk matlagning. Den kallas ”masala”, som betyder just blandning. En masala kan variera i det oändliga, men grundmasalan kallas för garam masala, och är för oss nordbor den mest vanliga – Expressen